אדריכלות ירוקה
ראשית מהי אדריכלות ירוקה?
אדריכלות ירוקה היא גישה מערכתית מודרנית , בתכנון ובניית בית, זוהי נקודת מבט, הלוקחת בחשבון גם את תפעול הבית ואיכות החיים בתוכו לאורך שנים רבות , גם לאחר הבנייה .אדריכלות ירוקה היא בראש ובראשונה חשיבה על ניצול מקסימלי של המגרש ותנאי השטח, תכנון שמביא לידי ביטוי את כיווני השמש והרוח ומנצל אותם לטובת דיירי הבית, התכנון – כולל שילוב של חומרי בנייה מתקדמים ומבודדים, לשלד ולגמר. בנוסף אני מאמין שתכנון ירוק דואג גם להפניית תקציב מדויק למקומות הנכונים, תכנון שימנע ליקויי בנייה ובעיקר בריא ויעיל למתגוררים בו.
חשוב מאוד להטמיע טכנולוגיות ירוקות כגון: מחזור מים אפורים, הכנה לחשמל סולארי, בידוד חלונות ועוד.
כבר כיום דירוג אנרגטי גבוה והטמעת טכנולוגיות ירוקות בבתים, מעלות את שווי הנכס והביקוש אליו.
כתבתי עבורכם 6 דגשים פרקטיים לאדריכלות בנייה ירוקה של ביתכם:
1. תנו דגש להעמדת המבנה בצורה אופטימלית
התחלה חשובה היא העמדת המבנה ותכנון החדרים על המגרש.
לקרני השמש והרוחות השפעה גדולה על הטמפרטורות וזווית האור שנקבל בבית. לכן בהעמדה אופטימלית יש להפעיל חשיבה מערכתית בהתייחסות לארבע רוחות השמים וניצול קרני השמש והרוח במהלך כל ימות השנה. יש לשים לב שלכל אזור בארץ יש מאפיינים סביבתיים משלו שחשוב להכיר ושצריכים לבוא לידי ביטוי בתכנון.
בקיץ נרצה אור טבעי אך נרצה לצמצם את חדירת השמש. זאת ניתן לעשות באמצעים פשוטים יחסית בגלל שזווית השמש היא מאוד גבוהה, בליטה של הגג או בליטת הצללה קטנה לחלונות, תספיק כדי להגן על החלונות במשך עונת הקיץ . תכנון חלונות צרים לדרום יספק גם תאורה וימנע חימום יתר.
בחורף ,מהלך השמש נמוך יותר, ואנחנו כן נרצה להרגיש את השמש ולקבל תאורה נעימה וחמימה בבית.
תכנון נכון, ייקח בחשבון את צרכי הבית ,ועל פיהם יינתנו דגשים בהתאם , תוך כדי חשיבה על שינויים עתידים.
2. שימו לב לאוורור טבעי
הדבר תורם לצינון החלל הפנימי ואף מסייע בהורדת הלחות. ניתן לעשות זאת על ידי העמדת המבנה בזווית המתאימה תוך יצירת פתחים (חלונות) הפונים לכיוון הרצוי. ידוע כי בית המאוורר כראוי תורם לבריאות דייריו. צמצום השימוש באמצעי מיזוג , יושג ע”י זרימת אויר טובה ושימוש בחומרי בנייה מבודדים.
3. תחשבו על החצר מראש
צורת המבנה והעמדתו בשטח ,צריכה להיעשות גם תוך כדי חשיבה על יצירת פינות ישיבה שמתאימות לכל שעה במשך היום, ובמשך השנה, מרפסות מקורות וקירות מגנים מרוח, יצרו נוחות לשהייה מחוץ לבית, הרי גם החצר היא חלק מהבית .
בנוסף שתילה של עצים נשירים מסביב לבית ובעיקר בדרום, תעזור גם היא להצללה במהלך הקיץ, ובחורף כשהעלים נושרים, קרני השמש יוכלו לחדור ולחמם את הבית.
4. מחזרו מים אפורים בקלות
מים אפורים הינם מים שעברו שימוש בכיורים ,אמבטיות, מכונת כביסה. בתכנון אדריכלי ירוק , ניתן דגש על צמצום צריכת המים ומחזורם. בתוכנית האינסטלציה, יופיעו הנחיות לקבלן המבצע, כיצד להפריד בדרך פשוטה , את המים האפורים. התכנון יהיה דו שימושי- ניתן יהיה לחבר לביוב הראשי או למערכת מחזור מים. ולהחליף בפשטות בין החיבורים. מערכות מחזור מים כיום , קיימות במגוון גדלים וטכנולוגיות, ממערכות פשוטות למערכות יותר מורכבות. מכיוון שאפשרות ההחלפה בין המערכות פשוטה, אפשר להתחיל ללא מערכת מחזור ובהמשך להוסיף.
5. יצרו אנרגיה סולארית או עשו הכנות פשוטות
ישראל מדינה שטופת שמש, אז למה לא לנצל אותה? ע”י העמדת מערכות סולאריות על גג המבנה שלכם, תוכלו לייצר חשמל לעצמכם. אגב אם אתם לא רוצים להשקיע עכשיו במערכת מומלץ לעשות הכנות למערכת סולרית – כדאי לעשות הכנה פשוטה לצנרת שלא תעלה לכם כמעט כלום וזאת בניגוד ליום שבו תרצו לעשות זאת בהמשך ואז יהיו לכך עלויות ,עקב צורך לפתוח את הגג ולבצע הכנות מורכבות יותר בקיים.
6. אל תחסכו בבידוד
בחירת בידוד תרמי נכון לגג ולקירות , יצור מצב שבו יצטמצם משמעותית הצורך באמצעי חימום או קירור זוללי אנרגיה בבית. בניית הבית בבנייה מתקדמת מעניקה רמת בידוד טרמי ואקוסטי גבוהה, וכתוצאה מכך איכות החיים בבית היא מהנעימות שיש עם חסכון של עד 40% בהוצאות החשמל.