טיפים לבנייה מתקדמת נכונה – תהליך הבנייה בשלבים
החלום לבנות בית הוא חלום של כל אחד מאתנו. מעבר לחלום, בניית בית היא ההשקעה הכלכלית הגדולה ביותר שנעשה במהלך חיינו.
דבר אחד אנחנו לא רוצים שיקרה והוא שהחלום יהפוך לסיוט. במאמר זה, תקבלו טיפים בעלי ערך לבנייה מתקדמת נכונה, המבוססות על ניסיוננו, שיעזור לכם להתחיל את הפרויקט בצורה נכונה וגם לסיים אותו בלי חור בכיס ועם חיוך על הפנים.
בתהליך בניה של בית קיימים 3 שלבים עיקריים: בחירת בעלי מקצוע: אדריכל, בחירת מהנדס ולבסוף בחירת הקבלן – שמבין ועושה בנייה מתקדמת
שלב א – בחירת האדריכל
האדריכל הוא איש המקצוע הראשון שצריך לבחור. תפקידו לתכנן את הפרויקט בהתאם לצורך שלכם ולרצונות שלכם. האדריכל גם מתאם תוכניות עם שאר היועצים שיבואו בהמשך (יועצי חשמל, אינסטלציה, מיזוג אויר וכד’) ולבסוף הוא גם זה שמטפל בכל נושא הגשת הבקשה להיתרים מהרשויות. האדריכל הוא בעל ההשפעה הכי גדולה עליכם הלקוחות לאורך הפרויקט.
בבואכם לבחור אדריכל, קבלו המלצות מחברים ומכרים. פגשו את האדריכל פנים מול פנים כדי לקבל התרשמות מלאה. חשוב שתהיה לכם הבנה ו”כימיה” עם האדריכל. וכמובן שגם תחושות הבטן היא חשובה. כאשר נפגשים עם אדריכל בקשו ממנו המלצות של לקוחות על מנת שתוכלו להתקשר ולקבל חוות דעת. לא להתבייש זה מאוד מקובל וגם מומלץ. על מנת שתהיו שלמים עם ההחלטה, אנו ממליצים לקבל ולבחון לפחות שלוש הצעות מחיר מאדריכלים שונים.
הערה: בשלב בחירת האדריכל אין עדיין צורך להחליט על שיטת הבנייה.
שלב ב – בחירת מהנדס
תפקיד המהנדס הוא לתכנן את הקונסטרוקציה של המבנה בעיקר ברזל ובטון.
בבחירת המהנדס, יש לתת את אותם הדגשים כמו בבחירת אדריכל. בשלב הבחירה חשוב לעדכן את המהנדס שאתם בודקים גם אופציות של בנייה מתקדמת. למהנדס חלק חשוב ובלתי נפרד מהפרויקט גם בבניה עם שלד פלדה בשיטת מייטק. בשיטת מייטק המהנדס מתכנן את יסודות המבנה והממ”ד ומייטק מתכננת את שלד המבנה. מייטק מעבירה את החישובים הסטטיים למהנדס.
מייטק שמחה להיפגש עם כל מהנדס שלא מכיר את השיטה ולתת הסברים מתאימים על שיטת הבניה המתקדמת.
שלב ג – בחירת קבלן ותמחור הפרויקט
סוף מעשה במחשבה תחילה!
הזמן המתאים ביותר לבחירת הקבלן הוא הזמן שבו אתם מחכים לקבלת היתר בניה.
כדי למנוע חריגה מתקציב ותסכולים מיותרים אחד הדברים הכי קריטיים הוא תמחור נכון ומדוייק של הפרויקט.
אחת הטעויות הנפוצות שלקוחות עושים היא שמתקשרים לקבלנים ושואלים מהו המחיר למ”ר בנייה. שימוש במדד זה, אפילו שהוא נפוץ הוא מדד לא נכון ואפילו מסוכן. המחיר למ”ר הוא הערכה גסה ואינו מדוייק דיו.
לצערנו בענף הבנייה קיימים שני מחירים אחד שאנחנו רוצים לשמוע ואחד שאנחנו נשלם בסוף.
על מנת למנוע סטייה מהתקציב אנו ממליצים לכם לתת כמה שיותר אינפורמציה רלוונטית ונכונה לקבלן, כדי שהוא יוכל לתמחר את הפרויקט באופן נכון.
כדי לקבל הצעת מחיר מדויקת מהקבלן יש להעביר מהאדריכל לקבלן את כל החומר הרלוונטי לתמחור הפרויקט: מפרטים טכניים, מפרטי חשמל אינסטלציה, מפרט אלומיניום וכו’.
בפגישה עם קבלן פנים אל פנים תתרשמו מהמקצועיות ותקבלו תחושות שיעזרו לכם להבין מיהו הקבלן שעומד מולכם. גם פה יצירת “כימיה” היא חשובה.
על מנת לקבל החלטה נכונה, אנו ממליצים לקבל ולבחון לפחות שלוש הצעות מחיר מקבלנים שונים.
דרשו מהקבלן רשימה של לקוחות שאפשר לדבר ולבקר אותם
עדכנו את הקבלן שאתם מתכונים גם להתקשר וגם לבקר פיזית בבתים שהוא בנה. כמו כן בקרו אתר שהוא מבצע כרגע אל תתביישו לדבר ולשאול את הלקוחות שאלות ולקבל חוות דעת על הקבלן. מידע זה יעזור לכם בקבלת החלטה מושכלת ויכול להפוך את החוויה של הבניה לטובה הרבה יותר.
מפרטים
1. מפרט חשמל
על מנת שהקבל יעשה תמחור יהיה נכון, יש לקבל מהאדריכל תוכנית חשמל. אם סוגרים עם קבלן יש להחתים אותו על תוכנית החשמל על מנת שלא יהיו אי הבנות בעתיד.
חשוב שהקבלן יתן גם פירוט לתמחור נקודה בודדת, וזאת על מנת שלאחר סיום עבודות החשמל תוכלו לעבור ולספור את כמות הנקודות, אם יש תוספת מעל המפורט בתוכנית החשמל תדעו מראש מה העלות ואם יש פחות תוכלו לבקש קיזוז מהקבלן עבור הנקודות שהוא לא ביצע לפי אותו תמחור שנקבע מראש.
2. מפרט אינסטלציה וסניטריה
בחירת הריצוף והכלים הסניטריים הם חלק המהנה של הפרויקט.
יש לקבל מהאדריכל מפרט של כמות נקודות המים והביוב שקיימות במבנה ומחוצה לו.
יש לקבל את המ”ר של הריצוף בבית ומחוצה לו וגם את המ”ר של חיפויי הקירות (מקלחות ושירותים).
יש לקבל מהקבלן מחיר לתוכנית ולקבל בנפרד תמחור לנקודה על מנת שאם יהיו תוספות תדעו את עלות התוספת מראש.
לגבי הקרמיקות והכלים הסניטריים כגון ברזים וכיורים, מומלץ לקבל מהקבלן תמחור של חומר +עבודה למקרה בו תבחרו לרכוש בעצמכם את כל הריצוף והכלים הסניטרים. דרשו בנפרד מחיר לביצוע בלבד.
3. מפרט אלומיניום
חשוב שתדעו! את מפרט האלומיניום ניתן לקבל בשני אופנים: על ידי האדריכל או על ידי חברת האלומיניום. ברוב המקרים האופציה השנייה נכונה יותר. לידיעתכם, אתם יכולים להיפגש ללא תשלום ללא תשלום עם חברות אלומיניום כגון קליל , להביא את התכניות שלכם ולקבל מהם מפרט של כל האלומיניום בבית לפי בחירתכם. החברות נותנות שרות זה ללא תשלום והתחייבות. את מפרט האלומיניום יש לתת לקבלן לתמחור. אופציה נוספת שעומדת בפניכם, היא לקחת את המפרט ולקבל הצעות מחיר מקבלני אלומיניום שאתם מכירים ולהשוות עם ההצעה שקיבלתם מהקבלן הראשי.
4. סוף דבר
קיימים מפרטים שלא דיברנו עליהם כגון איטום, פיתוח, חוץ, דלתות פנים מטבח וכו’. מפרטים אלו משפיעים באופן מועט יחסית על תמחור הפרויקט
שימו לב! לא בהכרח ההצעה הזולה היא גם הטובה ביותר. המחיר חשוב אבל לא הקריטריון היחידי שעל פיו יש להחליט.