09-8943999 מבני פלדה בטכנולוגיה מתקדמת
מאמרים ופרסומים מקצועיים

בנייה מתקדמת

בניה מתקדמת

מהי בנייה מתקדמת

תחום הבנייה צמודת הקרקע בישראל סובל ממחסור בחידושים. הקבלנים בונים בדיוק כמו שבנו לפני 50 שנה ויותר. החומרים אמנם מתקדמים יותר, הבטון חזק יותר, אבל שיטות הבנייה נותרו בעינן. בניה בשיטה מיושנת, לא מנצלת את היתרונות שאפשר לקבל מהחומרים החדשים – כך למשל, בחורף הקיר קפוא ובקיץ רותח. בארצות מפותחות, באירופה ובעיקר בארצות הברית מקובלת שיטת הבניה עם שלד פלדה. שיטה זו מאמצת את ההתפתחות הטכנולוגיות על ידי שימוש בחומרי בידוד ואקוסטיים מתקדמים.

 

בניה מתקדמת עם שלד פלדה

גם בארץ החלו רבים לאמץ שיטות בנייה מתקדמות ומתועשות שזונחות את שלד הבטון המסורתי לטובת שימוש בשלד פלדה שמחליף את הבלוק המיושן לטובת קירות עשויים שכבות בידוד איכותיות. בנייה מתקדמת וחכמה גורמת לחיסכון בצריכת אנרגיה (מיזוג וחימום) – התוצאה יכולה להיות חיסכון של כ-30% בחשבון החשמל.

ולא רק התוצאה היא טובה יותר, אלא גם תהליך הבניה עצמו. משפחות ישראליות שעברו את חוויית הבנייה בשיטה המסורתית יודעות עד כמה היא בעייתית. בדרך כלל מדובר בכאב ראש שנמשך כשנה עד שנה וחצי, שבמהלכו נדרש הבונה להתעמת עם בעלי מקצוע רבים שחלקם בעלי מוסר עבודה מפוקפק, עם קבלנים שסוחטים תשלום עבור כל שינוי בתוכניות, ועם תקציב בנייה שמאבד במהרה כל קשר לתקציב המקורי.

לכאורה, כל הסיבות הללו אמורות להזניק קדימה את שיטות הבנייה המתקדמות והמתועשות, המציעות זמן בנייה קצר עד כדי מחצית, ליווי תהליך הבניה – החל באפיון ובתכנון, עבור בהשגת היתרים וכלה בביצוע הסופי – ומוצר איכותי. עם זאת, בחינת השוק מגלה כי שיטות הבנייה המתקדמות עדיין נמצאות בשוליים. ישראל עדיין שמרנית, שלא בצדק. לראיה, דעת המומחים בענף הבנייה הוא כי מדובר בעניין של זמן עד אשר בניה כזו תתפוס נתח גדול בשוק הבנייה הישראלי.

כאשר שואלים מהי בניה מתקדמת ומתועשת, הכוונה היא בדרך כלל לבנייה עם שלד פלדה, בשילוב רצפת בטון וממ”ד מבטון. קירות המבנה הם רב-שכבתיים, ויוצרים קיר מסיבי בעובי של 22 ס”מ בעל בידוד משופר. את הקיר מחפים בחומרי גמר מוכרים, כגון טיח דקורטיבי וסוגי אבן למיניהם.

 

תקנים של בנייה מתקדמת

לבנייה בפלדה דקת דופן יש תקנים מחמירים. הבניה בפלדה דקת דופן עומדת בכל התקנים הרלוונטיים האלו:

מבנים עם שלד פלדה

  • ת”י 2262 : בתי קבע מתועשים למגורים.
  • ת”י 1556 : גגות קלים
  • ת”י 412 : עומסים במבנים – עומסים אופייניים.
  • ת”י 414 : עומסים אופייניים בבניינים – עומס רוח.
  • ת”י 413: עמידות ברעידות אדמה
  • ת”י 921 (1+2 ): תגובות בשריפה של חומרי בנייה: דרישות כלליות ודרישות לבניני מגורים
  • ת”י 755 : תגובות בשריפה של חומרי בנייה: שיטות בדיקה וסיווג
  • ת”י 4030 : ארגזי רוח ופרטי גמר בגגות משופעים
  • ת”י 1045 (1): בידוד תרמי של בניינים : בתי מגורים
  • ת”י 1004 (1): בידוד אקוסטי בבניני מגורים

 

מה שווה יותר: בית בבנייה מתקדמת עם שלד פלדה או בטון?

אז כמה באמת שווה בית מפלדה?

לאור הניסיון שהצטבר בשנים האחרונות בחברות שבונות בשיטות מתקדמות ומתועשות, ערכו של בית בשיטה מתקדמת לא נופל מערכו של בית קונבנציונאלי ואולי עולה עליו.

 

אם בניה מתקדמת כל כך טובה, למה לא כולם בונים כך?

זו הייתה תשובתו של האדריכל ד”ר נועם אוסטרליץ כאשר הוא נשאל שאלה זו בראיון בטלוויזיה. "פשוט כי התרגלנו לחיות בבתים לא איכותיים שמחממים בחורף ומקררים בקיץ". ככל שהזמן עובר יותר ויותר אנשים מבינים שיש היום טכנולוגיה זמינה שעובדת לטובתם.

הגידול של הבניה המתקדמת בעולם הוא 50% בשנה! זה נתון מדהים. בארה"ב נכון לעכשיו כמות הפלדה הנצרכת לבנית בתים עם שלד פלדה עבר את כמות הפלדה הנצרכת ע"י תעשיית הרכב. 20% מכלל הבתים הנבנים בארה"ב, נבנים עם שלד פלדה.

מאמרים נוספים בנושא

בניה מתקדמת

כמה זמן לוקח לבנייה מתקדמת: מההתחלה ועד אכלוס?

תעשיית הבנייה מתפתחת ללא הרף וכוללת שיטות יעילות, בנות קיימא וחסכוניות יותר לבניית מבנים. מבין החידושים הללו, בנייה מתקדמת בולטת כאסטרטגיה יוצאת דופן, בעיקר בהיבט של חיסכון בזמן, שנחשב קריטי בשוק הנדל"ן הדינמי בישראל. בניגוד לשיטות בנייה מסורתיות, הלוקחות זמן רב, בנייה מתקדמת מבוססת על תכנון והזמנת אלמנטים מראש, תהליך עבודה יעיל, חיסכון בזמן ניקיון […]

כיצד בנייה ירוקה תורמת לאיכות הסביבה?

כדי להתמודד עם השפעותיו הצפויות של משבר האקלים, פועלים מיטב הממציאים, המהנדסים והיזמים למציאת פתרונות אפקטיביים, בגל של המצאות שלא פסח גם על ענף הבנייה. מבנים ירוקים – היינו, מבנים בבנייה מתקדמת או בניה ירוקה – נותנים עדיפות לאחריות סביבתית לאורך כל תהליך הבנייה והתפעול ומספקים פתרון חשוב לבעיות שעתידות לפקוד אותנו בעתיד הקרוב מאוד […]

בניה ירוקה

שלבי העבודה של תהליך בנייה ירוקה: הדרך לבנייה בת-קיימא

עם המודעות הגוברת לשמירה על הסביבה, תעשיית הבנייה עוברת לשימוש בשיטות בנות-קיימא. צמצום טביעת הרגל האקולוגית, חסכון במשאבים ואחריות חברתית, כלולים כולם בגישת הבנייה הירוקה. היתרונות של בנייה ירוקה בנייה ירוקה מציעה יתרונות רבים לחברה, לסביבה ולכלכלה. ראשית, מבנים ירוקים תורמים לשימור הסביבה על ידי הפחתת פליטת גזי חממה, מזעור של ייצור הפסולת ושימור משאבי […]